Ημερίδες παρουσίασης εργαστηρίων ελαιολάδου

Από το τελευταίο τεύχος 12 (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου) του τριμηνιαίου περιοδικού “ΔΗΜΗΤΡΑ”, έκδοση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο.

 

Ημερίδες παρουσίασης εργαστηρίων ελαιολάδου

 

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι τρεις ημερίδες παρουσίασης των πρόσφατα διαπιστευμένων Εργαστηρίων ελαιολάδου του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου στα Χανιά με τίτλο «Προστασία και Ανάδειξη της Ποιότητας του Ελαιολάδου – Η συμβολή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου».

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στις 7 Νοεμβρίου με θέμα «Από την καλλιέργεια της Ελιάς ως την παραγωγή ποιοτικού Ελαιολάδου» ενώ η Τρίτη στις 15 Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα και είχε ως τίτλο «Παραγωγή Ποιοτικού Ελαιολάδου, Σύγχρονες Προκλήσεις και Προοπτικές».

Οι ημερίδες είχαν ως σκοπό την παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Εργαστηρίων στους παραγωγικούς φορείς των τριών πλέον ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας στις οποίες εδρεύουν. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στον αγροτικό πληθυσμό να ενημερωθεί  εκτενώς για θέματα που αφορούν στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και στην ανάδειξή του.

Στα Χανιά, την έναρξη της ημερίδας χαιρέτισε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) Δρ. Α. Τσαγκαράκου, η Διευθύντρια Ανάπτυξης Ερευνητικών & Τεχνολογικών δραστηριοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γ. Ουζουνίδου, ο διατελέσας Διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρζουλάκης και ο Κοσμήτορας – Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης Δρ. Φ. Βερβερίδης.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν : στις εγχώριες και διεθνείς αγορές ελαιολάδου από τον κ. Γ. Οικονόμου, Γεν. Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, στην πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιολάδων από την κ. Ε. Σκαρμούτσου, Χημικό Μηχανικό της Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη συμβολή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου από την Δρα Ε. Στεφανουδάκη, διατελέσασα Ερευνήτρια του εργαστηρίου, στις χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλεια από τν κ. Μ. Ταμπακόπουλο, Χημικό – Τεχνικό Υπεύθυνο του εργαστηρίου, στην οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου από την Εμ. Μπαρμποπούλου, Γεωπόνο – Υπεύθυνη Ποιότητας και Οργανοληπτικής Ομάδας του εργαστηρίου καθώς και στη διαπίστευση εργαστηρίων δοκιμών κατά ISO 17025 από την κ. Α. Λεκάκου, Χημικό από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησε ξενάγηση και συζήτηση στους χώρους του διαπιστευμένου εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου.

Στη Μυτιλήνη, οι ομιλητές που πλαισίωναν την ημερίδα ανέλυσαν πλήρως όλα τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν για να παραχθεί σωστά παρθένο ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας (Ε. Πίτικα Γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Δρ. Γ. Κουμπούρης Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΕΛΥΑ, Δρ. Κ. Βαρίκου Εντομολόγος ΙΕΛΥΑ, Δρ. Ε. Στεφανουδάκη διατελέσασα Ερευνήτρια ΙΕΛΥΑ) διασφαλίζοντας έτσι και τη θέση που του αρμόζει στην εγχώρια και διεθνή αγορά (Ε. Χριστοπούλου Χημικός Εμπειρογνώμονας ΕΕ και Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, Χ. Παπαδημητρίου Διευθύντρια Διεύθυνσης Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ, Π. Καραντώνης Γενικός Διευθυντής ΕΣΒΙΤΕ), ενώ τονίστηκε έντονα ο ρόλος που θα πρέπει να έχει στην αλυσίδα αυτή το Εργαστήριο Ελαιολάδου Μυτιλήνης ως εργαλείο προστασίας, ανάδειξης, και ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού ελαιολάδου (Ε. Κουζούμη Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ελαιολάδου Μυτιλήνης, Β. Βανδέρα Τεχνικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου, Δρ. Α. Τσαγκαράκου Διευθύντρια ΙΕΛΥΑ).

Μετά το τέλος της ημερίδας πολλοί από τους συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τους χώρους του Εργαστηρίου στην περιοχή του Κάτω Τρίτους, όπου είχαν της ευκαιρία να δουν από κοντά τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, να ξεναγηθούν από το προσωπικό του Εργαστηρίου και να ενημερωθούν για τη μέθοδο της οργανοληπτικής αξιολόγησης.

Τέλος στην ημερίδα «Παραγωγή Ποιοτικού ελαιολάδου. Σύγχρονες Προκλήσεις και Προοπτικές», στην Καλαμάτα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Γεώργιος Φάβας, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Αριστοτέλης Παπαδόπουλος και η Διευθύντρια του ΙΕΛΥΑ Δρ. Αναστασία Τσαγκαράκου.

Αφού έγινε μια ιστορική αναδρομή των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας και της επί διετίες προσφοράς του στον πρωτογενή τομέα της χώρας, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, τις δυνατότητες και προοπτικές που έχει ο κλάδος της ελαιοκαλλιέργειας στο νομό Μεσσηνίας, στην πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιολάδων (ΠΟΠ-Καλαμάτα) και στη σημασία που έχει η διασφάλιση ποιότητας ελαιολάδου μέσα από τις χημικές αναλύσεις που έχει τη δυνατότητα το εργαστήριο Ελαιολάδου της Καλαμάτας να εκτελεί ως διαπιστευμένο Εργαστήριο χημικών δοκιμών. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα, η υφιστάμενη κατάσταση και οι προοπτικές του μεσσηνιακού ελαιολάδου, η σύνδεση της ποιότητας με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και οι σύγχρονες τάσεις στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εχθρών της ελαιοκαλλιέργειας.

Έντονο ενδιαφέρον έδειξε το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού και στις τρεις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, πλήθος ατόμων που ασχολούνται με την αλυσίδα παραγωγής του ελαιολάδου αλλά και διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, Διευθυντές και στελέχη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ), Άξονας Προτεραιότητας 3, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας (5%) και του ΕΤΠΑ (95%).

 

 

Images: