Ελαιόλαδο: Έχουν ήδη εξαχθεί 50 χιλ. τόνοι

Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε σε επίπεδο εξαγωγών τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο ελληνικό ελαιόλαδο, ενώ εκτιμάται ότι έχουν ήδη εξαχθεί περί τους 50 χιλ. τόνους.

Η τιμή παράδοσης στην Ιταλία διαμορφώθηκε στα 3,50 ευρώ το κιλό την προηγούμενη εβδομάδα για τα εξαιρετικά παρθένα, οξύτητας 0,3 βαθμών, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα η τιμή παράδοσης διαμορφώνεται στο 3,40 ευρώ το κιλό. Όπως ωστόσο αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τόσο οι Ιταλοί, όσο και οι Ισπανοί και Έλληνες τυποποιητές είναι καλυμμένοι σε μεγάλο πλέον βαθμό.

Σημειώνεται ότι τα ιταλικά και ισπανικά σούπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει εκ νέου σε ανατιμήσεις στις τιμές των ελαιόλαδων, χωρίς ωστόσο αυτή η αύξηση να ανταποκρίνεται στις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφει η τιμή του προϊόντος σε επίπεδο παραγωγής, στις συγκεκριμένες χώρες.

Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά, οι τιμές στα ελαιοτριβεία διαμορφώνονται μεταξύ 3,25 και 3,30 ευρώ το κιλό, με τις τιμές παραγωγού μεταξύ 3,10 και 3,30 ευρώ το κιλό. Για την περιοχή της Λακωνίας αναφέρονται τιμές στα 3,27 ευρώ το κιλό, 3,20 ευρώ το κιλό στη Σητεία και 3,15 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία.

Η τιμή του μειονεκτικού παρθένου οξύτητας 5 βαθμών διαμορφώνεται στα 2,40 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που καταγράφει το ισπανικό μειονεκτικό παρθένο.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική παραγωγή διαμορφώνεται περί τους 250 χιλ. τόνους, βοηθούμενη από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

foodbusiness.gr|26.2.2015